Menu
Tussendoortje

Vegan kerstkoekjes

Een Kerst zonder koekjes is voor mij niet denkbaar. Twee jaar geleden deed ik een eerste poging tot het bakken van vegan kerstkoekjes. Nadat ik ze te lang had gebakken, waren ze net bakstenen. Het jaar daarop kocht ik kant en klare koekjes, maar dit jaar ben ik opnieuw aan de slag gegaan. Met succes! Deze kerstkoekjes zijn gemakkelijk te maken en heerlijk zacht en chewy. Ik hou ervan!

Ingrediënten voor 30 tot 35 koekjes

120 gram plantaardige boter (op kamertemperatuur)

110 gram kokosbloesemsuiker

330 gram tarwebloem

4 el appelmoes

Halve el custard

3 tl speculaaskruiden

1,5 tl bakpoeder

Snufje zout

Aan de slag!

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Mix de boter met de kokosbloesemsuiker in een grote kom met de mixer.

3. Voeg de appelmoes toe en mix het nogmaals. Doe dit ongeveer 1 minuut.

4. Doe beetje bij beetje de bloem, custard, speculaaskruiden, bakpoeder en zout in de kom en blijf het ondertussen mixen.

5. Maak van het deeg een stevige bal. Voeg eventueel een eetlepel water toe als het deeg te droog is en voorzichtig wat extra bloem als het deeg te plakkerig is.

6. Leg de bal 10 tot 20 minuten in de koelkast.

7. Bestrooi een plank of het aanrecht met bloem. Rol het deeg uit tot de gewenste dikte (maximaal een halve cm).

8. Gebruik de uitsteekvormpjes om de koekjes te maken. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal deze stap tot al het deeg op is.

9. Zet de koekjes 8 tot 10 minuten in de oven.

10. Ondertussen kun je de topping maken. Ga voor een icing door poedersuiker te mengen met water of smelt pure chocolade.

11. Haal de koekjes uit de oven en top deze af met topping naar keuze. Laat de topping altijd even hard worden. Daarna kun je genieten!

Ben je aan de slag gegaan met een van mijn recepten? Laat het mij weten! Tag me bijvoorbeeld in een story of post op Instagram.