Menu
Lief voor de wereld

Tips tegen voedselverspilling – feestdagen editie

Het is bijna december en dat betekent veel lekker eten. Sunt attendeerde mij op het feit dat de feestdagen helaas ook veel voedselverspilling met zich meebrengen. Dit gaf mij de inspiratie om hier een bewust bij stil te staan, samen met jou. Ik heb 6 tips om deze voedselverspilling tijdens de feestdagen tegen te gaan. Samen gaan wij voor het minder verspillen van voedsel! Doe je met mij mee?

Tip 1

Vaak hebben we een voorraad aan voedsel in de kelder, voorraadkast of zelfs in de koelkast opgeslagen. Loop eerst deze na? Welk product moet als eerst op en welk product kun jij in het diner tijdens de feestdagen verwerken? Door dit toe te passen bespaar je op de boodschappen en zal je niet onnodig veel producten in huis halen.

Tip 2

In december krijgen de meeste van ons een kerstpakket van hun werkgever. Deze kerstpakketten bestaan vaak uit voedsel. Check welke producten hiervan als eerste aan de datum zijn. Kun je deze gebruiken voor het kerstdiner? Producten die langer houdbaar zijn kun je natuurlijk een tijdje in de voorraadkast zetten, maar vergeet ze niet!

Tip 3

Die kerstpakketten vol met lekkers zijn natuurlijk leuk, maar het komt vaak voor dat het producten bevat die je niet gebruikt of niet lekker vindt. Breng deze producten dan naar de Voedselbank! De producten zullen jou niet langer in de weg staan of zullen niet in jouw voorraadkast wegrotten. Nog mooier: de Voedselbank heeft deze producten hard nodig! Er zijn natuurlijk altijd meer mooie stichtingen die zich hier voor in zetten. Kijk eens bij jou in de buurt.

Tip 4

Het is eindelijk zo ver: het diner mag worden voorbereid. Je hebt gecheckt welke producten je nog in huis hebt en hebt de overige boodschappen in huis gehaald. Om te voorkomen dat je te veel van een gerecht klaarmaakt weeg je alles netjes af. Het is misschien wat extra werk, maar het bespaart je geld en het onnodig weggooien van voedsel. Een keukenweegschaal, maatbeker en eetmaatje zijn hierbij handig. Bij deze tip is Google je beste vriend. Op Google vind je namelijk hoe groot porties van desbetreffende producten zijn. Handig wanneer je dit niet op de verpakking van het product kunt terugvinden.

Tip 5

Of je de dag na kerst bestempelt als derde kerstdag of niet, houd een kliekjesdag. Dit deed mijn moeder al sinds dat ik het me kan heugen. Of het nou producten waren van de gourmet of van een drie gangendiner, alles maakten we de dag na de kerst warm en aten we op.

Tip 6

Heb je zoveel over en lukt het je niet om dit in een avond op te eten? De vriezer is dan je beste vriend. Check even op Google of je het in de vriezer kunt bewaren en voor hoe lang. Doe het in een bakje en schrijf op op bakje wanneer je het in de vriezer hebt gedaan en wanneer het uiterlijk op moet. Ideaal voor later en het vermindert natuurlijk voedselverspilling!