Menu
Lief voor de wereld

Bye bye plastic – to go editie

Stap voor stap ben ik aan het minderen met het gebruik van plastic. Dit gaat dan met name om wegwerpplastic. Wegwerkplastic is plastic wat je na een keer gebruiken (of een aantal keer) weggooit. Dat het zonde en niet duurzaam is weten we allemaal, maar hoe vervang je het wegwerpplastic door een duurzamer alternatief? Ikzelf ben begonnen met het ’to go’ wegwerpplastic te vervangen. Denk hierbij aan het vervangen van boterhamzakjes, plastic koffiebekertjes en wegwerpbestek. Stiekem neemt men bijna dagelijks dit soort wegwerpplastic mee naar of neemt aan op werk en school. Zoals ik al zei: zonde. In deze blog laat ik je weten welke alternatieven ik gebruik en hoop hiermee jou en vele anderen te mogen inspireren. Zoals ik altijd zeg: “verandering begint bij jezelf.”

Tiffin

Op de foto van deze blog zie je een Tiffin. Dit is een een lunchbox met bestaand uit meerdere lagen gemaakt van roestvrijstaal. De Tiffin die ik graag gebruik is van Boho Tiffin. Ik vind deze ideaal om mee te nemen naar werk. Je kunt namelijk zowel je ontbijt, lunch als een tussendoortje meenemen in een box. Hierdoor heb je geen losse bakjes die in je tas rondzwerven. Daarnaast heeft de Tiffin die ik heb een super leuk design. Gegarandeerd dat je hier leuke opmerkingen over krijgt! Vergeet dan niet te vertellen dat dit veel wegwerpplastic vervangt. 😉

Prepbakjes

Ik benoemde net iets over rondzwervende bakjes in je tas, maar als je enkel een salade wil meenemen is een prepbak(je) natuurlijk perfect. Prepbakjes zijn in alle kleuren, vormen en maten te verkrijgen waardoor je altijd wel een prepbakje kunt vinden die het beste bij jou en jouw maaltijd past. Deze zijn natuurlijk handig af te wassen waardoor je ze keer op keer opnieuw kunt gebruiken.

Herbruikbare boterhamzakjes

Jongens, wat heb ik veel boterhamzakjes in mijn leven gebruikt (en zo oud ben ik nog niet). Vijf dagen per week nam ik boterhammen in een plasticzakje mee naar school. Ik heb dit tot mijn 21e levensjaar gedaan dus tel maar uit… Anderhalf jaar geleden werd ik me meer bewust van dit wegwerpproduct en ging ik op zoek naar een alternatief. Boterhammen meenemen in prepbakjes zag ik niet zitten, maar wat dan wel? Ik liep destijds tegen de geweldige herbruikbare boterhamzakjes van Roll’eat aan (zie onderstaande foto’s). Deze was je na gebruik gewoon uit. Dit kan in een handwasje, maar ook in de wasmachine en zelfs in de vaatwasser.

Coffee to go beker

Ik ben een echte fan van koffie to go. Altijd wanneer ik met het openbaarvervoer reis bestel ik ergens een heerlijke cappuccino waar ik gedurende de reis van kan genieten. Ik besefte me pas later dat dit totaal niet duurzaam was. Het was even schakelen om voor elke reis mijn koffiebeker in mijn tas te doen, maar dat is het zeker waard. Ook koffiebekers kun je kopen in verschillende maten en designs, dus voor ieder wat wils. Het leuke hieraan is is dat je bij vele koffietentjes korting krijgt wanneer je je eigen koffiebeker meeneemt.

Herbruikbare rietjes

Plastic rietjes zijn vanaf 3 juli 2021 verboden binnen Europa. Yeah for that! Het vervangen van rietjes klinkt echter niet altijd denkbaar. Restaurants gebruiken nu veelal rietjes van karton wat niet altijd even ideaal is. Kartonnen rietjes gaan natuurlijk harstikke buigen wanneer je deze in je drankje zit. Ik heb hier zelf niet zoveel problemen mee, maar ik heb her en der al wat mensen horen klagen. Dan heb ik daar een top oplossing voor: neem zelf een bamboo of roestvrijstalen rietje mee! Deze zijn klein genoeg om mee te dragen in je tas en maak je gemakkelijk schoon met wat warm water en eventueel een speciaal borsteltje.

Herbruikbaar bestek

Ook het wegwerpbestek is straks verboden. Ikzelf gebruik dit al jaren niet meer, omdat ik het net zo makkelijk vind om een gewone lepel voor mijn yoghurt mee te nemen in mijn tas. Wel kan ik me voorstellen dat het niet voor iedereen gemakkelijk omschakelen is. Gelukkig kun je inmiddels heel veel duurzaam bestek voor onderweg kopen. Denk hierbij aan setjes bamboo bestek of bestek dat in een prepbakje vast zit.

Ik heb nog een lange weg te gaan, maar hoop ondanks dat anderen meer bewust te kunnen maken van het feit dat we samen liever voor de wereld kunnen zijn.