Koken met groenten van het seizoen vind ik erg leuk. Naast leuk is het ook een stuk beter voor de wereld, want deze groenten hebben een minder lange reis afgelegd en zijn dus minder belastend voor het milieu. In de wintermaanden zijn onder andere spruiten van het seizoen. Ik weet nog dat ik ze als klein meisje niet te pruimen vond, maar inmiddels vind ik ze door een stamppot of geroosterd erg lekker.
Bij het ontwikkelen van dit recept heb ik me laten inspireren door mijn eigen moeder die, toen ik nog thuis woonde, in de wintermaanden spruiten roosterde en deze serveerde met de dip uit dit recept. Ik heb aan de geroosterde spruiten nog wat ingrediënten aan toegevoegd en voilà! Een heerlijke seizoensgebonden maaltijd.
Ingrediënten voor 1 persoon
150 gram spruiten
1 el olijfolie
1 tl knoflookkruiden, ik gebruikte Knoflooksletten van Green Gypsy Spices
1 handje geraspte plantaardige kaas
2 takjes verse tijm
Amandelschaafsel
Voor de dip
20 gram plantaardige frietsaus of mayonaise
1,5 tl gerookte paprikapoeder
Aan de slag!
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Snijd de spruiten door de helft en verwijder eventueel vieze blaadjes.
3. Doe de spruiten in een ovenschaal en meng deze met de olijfolie en knoflookkruiden.
4. Voeg de verse tijm toe aan de ovenschaal en zet de spruiten 20 minuten in de oven. Roer na 10 minuten even door de ovenschaal.
5. Maak ondertussen de dip. Dit doe je door de frietsaus met de gerookte paprikapoeder te mengen.
6. Haal de spruiten uit de oven en bestrooi deze met de kaas. Zet hierna de spruiten nog 5 minuten in de oven.
7. Garneer de geroosterde spruiten met wat amandelschaafsel en eet ze met de dip. Eet smakelijk!
Ben je aan de slag gegaan met een van mijn recepten? Laat het mij weten! Tag me bijvoorbeeld in een story of post op Instagram.