Menu
Diner

Geroosterde prei met gerookte amandelen & kerriesaus

Enige tijd terug at ik in een restaurant gegrilde prei in kerriesaus. Dit viel zo goed in de smaak dat ik het zelf in mijn eigen keuken wilde maken. Helaas beschik ik niet over een goede grill of barbecue dus gebruikte ik voor dit recept de oven waardoor het een heerlijke geroosterde prei met gerookte amandelen & kerriesaus is geworden.

Ingrediënten voor 1 persoon

1 prei
Olijfolie
Peper en zout naar smaak

Voor de gerookte amandelen
20 gram amandelen
1 tl gerookte paprikapoeder
Mespunt chilivlokken
1 tl olijfolie

Voor de kerriesaus
1 el (plantaardige) roomboter
1 sjalot
2 tl bloem
2 el droge witte wijn
2 tl kerriepoeder
50 ml groentebouillon

Aan de slag!

1. Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed het rooster met bakpapier.
2. Verwijder het groene gedeelte van de prei en halveer de prei in de lengte. Spoel de prei goed schoon! Leg de prei op het rooster en besprenkel met olijfolie, peper en zout.
3. Meng de amandelen met de gerookte paprikapoeder, chilivlokken en olijfolie in een kommetje. Leg de amandelen naast de prei op het rooster. Bak de prei 25 minuten in de oven en bak de amandelen 7 minuten mee en laat de amandelen hierna afkoelen.
4. Ondertussen maak je de kerriesaus klaar. Snipper de sjalot en fruit de sjalot in de roomboter.
5. Bestrooi het met de bloem en laat de bloem op laag vuur al roerend kort garen. Blus het met de droge witte wijn af.
6. Schenk de groentebouillon en kerriepoeder erbij en kook al roerend op laag vuur tot de saus dikker wordt.
7. Schenk de kerriesaus op een bord. Leg de geroosterde prei in de kerriesaus en garneer met de gerookte amandelen. Geniet!

Ben je aan de slag gegaan met een van mijn recepten? Laat het mij weten! Tag me bijvoorbeeld in een story of post op Instagram.